Traces AIR Antwerpen

Wim Catrysse

apr 2019 tot jun 2019
1973 °Leuven, woont en werkt in Antwerpen

Wim Catrysse werd uitgenodigd voor een residentie van drie maanden in Mamarat, Ramallah, het residentieprogramma van het stadsbestuur Ramallah. Deze residentie is het eerste deel in het meerjarige uitwisselings-en tentoonstellingsproject Everyday Forms of Resistance (2019-20).

Beeldend kunstenaar en filmmaker Wim Catrysse werkt met verschillende media, maar sinds het eind van de jaren '90 voornamelijk in film, zowel in video-installaties als in single-screen films. Recentelijk werkt hij ook in de context van theater. De films van Wim Catrysse zijn zelden het resultaat van een vooropgezet idee, maar ontstaan eerder vanuit directe en intuïtieve interacties met geografische en socio-culturele aspecten van een bepaalde plaats en haar inwoners. In zijn recente werk focust Wim Catrysse op sites waar industriële ontginning plaatsvindt, omstreden omgevingen waar roekeloze menselijke interactie de geografie bepaalt. De aanpak van Wim Catrysse is een poging een katalyserende rol te volbrengen in de ontwikkeling van een artistieke mind map in verhouding tot de complexe relaties in een geglobaliseerde wereld.

Wim Catrysse werd uitgenodigd voor de volgende solotentoonstellingen en screenings (een selectie): Outpost, Belgische première, Beursschouwburg, Brussel, 2018; Restricted Area, De Garage, Mechelen, 2014; Outward-Bound, Galerie VidalCuglietta, Brussel, 2011; Dusking, LLS387, Antwerpen, 2009: Caught in the Act, Künstlerhaus Bethanien, Berlijn, 2006; Lifted, SMAK, Gent, 2004; Witness.Listen...and sign as having seen, ARGOS, Brussel, 2001. Zijn werk was te zien in de volgende groepstentoonstellingen (een selectie): Museo d'arte Contemporanea, Rome, 2018; De Singel, Antwerpen, 2018; Rencontres International, Haus der Kulturen der Welt, Berlijn, 2018; International Film Festival Rotterdam, 2018; The Living Room XL, AIR Antwerpen, 2017; Ruhrtriënnale, Essen, 2016; The Corner Show, Extra City, Antwerpen, 2015; Temporary Gallery, Keulen, 2012; Fantasy, M HKA, 2008.

Everyday Forms of Resistance is een uitwisselings-en tentoonstellingsprogramma, resulterend uit een samenwerking tussen AIR Antwerpen; CCA Ujazdowski Castle, Warschau (U-Jazdowski); Helsinki International Artist Program (HIAP) en het stadsbestuur van Ramallah.