Traces AIR Antwerpen

Volker Zander

aug 2015 tot okt 2015
1968 Fulda, woont en werkt in Keulen

Volker Zander werd uitgenodigd in het kader van de derde editie van het LODGERS-programma, een samenwerking tussen het M HKA, AIR Antwerpen en Apparent Extent uit Keulen.

De componist en muzikant Volker Zander startte het label Apparent Extent op in 2005. ‘Apparent Extent’ specialiseert zich in het uitbrengen van albums door beeldende kunstenaars zoals Johanna Billing, Karl Holmqvist, Chrstian Jendreiko en vele anderen, altijd in samenwerking met kunstinstituten zoals Arnolfini, Bristol; Malmo Konsthall, Malmo; en Badischer Kunstverein, Karlsruhe.

Tijdens zijn verblijf in Antwerpen stelt Volker Zander de kunstenaars en platen van Apparent Extent tentoon; organiseert hij verschillende tentoonstellingen en installaties met het hobbypopMUSEUM (Düsseldorf/Londen), Beaster (Düsseldorf/ Hannover), A.U.Awings Unlimited (Keulen/ Düsseldorf), Christian Jendreiko (Düsseldorf). Daarnaast werkt hij ook aan een nieuwe uitgave bestaande uit liederen en composities door de Duitse kunstenaar Erik Hesselberg (1914-72) die beter bekend stond als de navigator van de Kon-Tiki expiditie in 1947.

Volker Zander studeerde stedebouw in Kassel in de jaren 90. Het non-stop componeren en spelen in bands maakte hem een nomadische muzikant op contrabas en elektronische bas. Sinds 2012 startte hij als componist en live-muzikant in theaterprojecten, schreef en regisseerde hij geluidsstukken voor radio- en filmprojecten.