Traces AIR Antwerpen

Stijn Van Dorpe

jan 2017 tot jun 2017
1970 °Oudenaarde, woont en werkt in Gent

Stijn Van Dorpe werd uitgenodigd voor een residentie van drie maanden in het kader van het uitwisselings - en tentoonstellingsproject Staat Van de Stad/ State of the City/ Zustand der Stadt. Gedurende een residentie van drie maanden in het Pavilioen aan het Water in de Rotterdamse buurt Charlois werkt Stijn Van Dorpe aan een nieuwe project dat wordt gepresenteerd in oktober 2016 in de gelijknamige tentoonstelling in basis e.v. Frankfurt am Main. Daarnaast neemt Stijn Van Dorpe in samenwerking met Bas Schevers mee aan het project The Living Room XL, dat voortgaat op de communicatie die rond 'Short Cut Tarwewijk', het project in Rotterdam, ontstond.

In zijn werk onderzoekt Stijn Van Dorpe de relatie tussen de ruimte die kunst inneemt en de sociale relaties in onze huidige neoliberale samenleving. In zijn werk stelt hij de betekenis van hedendaagse creatieve productie en ideologie in vraag en werpt een scherpe blik naar alternatieve samenlevingsvormen. De balans tussen de onafhankelijkheid van kunst en haar emanciperende potentieel brengt hij op een intelligente manier naar voren zonder een gevoel van poëzie en esthetiek achter te laten.

Stijn Van Dorpe werd uitgenodigd voor de volgende solotentoonstellingen (een selectie): Ideologie AUB! Een denkmodel, Netwerk centrum voor hedendaagse kunst, Aalst, 2015; Expoplu, Nijmegen, 2013; The Bagfactory, Johannesburg, 2012; Z33, Hasselt, 2012; Galerie Transi Mechelen, 2012/2010; STUK Leuven, 2010. Daarnaast was zijn werk te zien in de volgende groepstentoonstellingen (een selectie): Kunstwerke, Berlijn, 2014; Hotel Charleroi, Charlerloi, 2013-14.