Traces AIR Antwerpen

Pantea Shayesteh

feb 2019 tot mrt 2019
1987 woont en werkt in Teheran

Danser en choreograaf Pantea Shayesteh werd uitgenodigd voor een resdientie van één maand in AIR Antwerpen in het kader van de jaarlijke uitwisseling met Kooshk Residency in Teheran. Belgisch beeldend kunstenaar en architect Sebastiaan Willemen nam deel aan de residentie in Teheran. Dit uitwisselingsprogramma gebeurde in samenwerking van BOZAR en maakt deel uit van het EUNIC netwerk. Op woensdag 13 maart vindt een presentatie met beide kunstenaars en een gesprek plaats in BOZAR, Brussel.

In haar werk vertrekt Pantea Shayesteh van de positie van de vrouw in het hedendaagse Iran. Zij werkt met de restricties van expressie op een plek waar de publieke ruimte onder religieuze controle staat. Door middel van gebaren en beweging creëert Pantea Shayesteh personages die deze sociale onderdrukking uitbeelden. Pantea werkt in haar performance samen met live muziek die de zintuigelijke beleving en innerlijke strijd versterken.

Pantea Shayesteh haalde een bachelor in klinische psychologie en nam deel aan talrijke workshops met nationale en internationale choreografen. Zij nam deel aan het Fajr International Festival in Teheran in 2018 met de performance ‘Willow tree that I know’. In het Dayereh Festival, Teheran bracht zij ‘Arrhythmic’ and ‘Putative Balance’. In 2015 bracht ze ‘The Story of seven women’ in de Saa Gallery in Teheran.