Traces AIR Antwerpen

Resident Inbound

Nicoleta Moise

aug 2019 tot okt 2019
1989 woont en werkt in Boekarest

In het kader van de tweejaarlijkse samenwerking tussen AAIR en Europalia dat dit jaar focust op Roemenië werd Nicoleta Moise uitgenodigd voor een residentie van drie maanden. Gedurende haar residentie zet zij haar onderzoek voort naar de nationale vakbond voor Gorj vrouwen, die in 1935 de opdracht gaven aan Constantin Brancusi om een monument te maken voor de gevallen soldaten die in 1916 Targu Jiu verdedigden. In 1992 werd de vakbond verdergezet volgens dezelfde waarden: gelijke mogelijkheden voor werk, familie, in de samenleving, zonder discriminatie op etnisch of religieus vlak.

Nicoleta Moise werkt met fotografie en video. Haar werk is interdisciplinair en combineert beeldende kunst met performance, maar niet altijd. Nicoleta Moise vertrekt van archiefbeelden en onderzoekt de positie van het vrouwelijke lichaam in diverse socio-politieke contexten. Voor het kunstenaarsboek ‘I am not entirely happy, unless I am here, in my country’ uit 2016 combineerde zij aan de hand van collages beelden uit Femeia, een maandblad voor vrouwen in communistisch Roemenië met beelden uit Spaanse vrouwenbladen uit die tijd: Bazar, Consigna, Medina, Teresa, Vértice, uitgebracht door Seccion Femenina - een officieel instituut en fascistische Spaanse beweging omtrent de rol als huisvrouw in de publieke ruimte. In ‘How not to get married’ (in samenwerking met Olalla Castro) onderzocht Nicoleta Moise het bijgeloof omtrent het vrouwenlichaam in het trouwritueel. Nicoleta Moise is één van de initiatiefnemers van CUTRA magazine, het eerst pop-radicale feministische magazine in Roemenië.

Nicoleta werd uitgenodigd voor de volgende solotentoonstellingen (een selectie): How not to get married, Zona C, Santiago de Compostela, 2018; Archivos en fuga, Fundacion La Posta, Valencia, 2016; Nu-mi place numai marea, dar si muntele!, Galeria Posibila, Boekarest, 2013; Chimopar, Caixa Fosca Fotografia, Valencia. Daarnaast was haar werk te zien in de volgende groepstentoonstellingen (een selectie): ElectroPutere Air, Craiova, 2018; Frugatilas, Severitas, Fidelis, tranzit.ro, Boekarest, 2016; Austeria, BWA SOKOL Gallery, Nowy Sacz, 2015; On Floating Grounds, Ways of Practicing Imponderability, City Business Center Timisoara, 2015.