Traces AIR Antwerpen

Nicolas Valckenaere

dec 2016 tot feb 2017
1991 Nivelles

Nicolas Valckenaere werd uitgenodigd voor een residentie van drie maanden in AIR Antwerpen en deel te nemen aan The Living Room XL. In zijn werk laat Nicolas Valckenaere zich inspireren door het Wilde Westen en het fantastische beeld daarvan geconstrueerd door stripboeken, films en reisverhalen. In Stoumont vond Nicolas Valckenaere in een achtergelaten schuur een omgeving die hem toelaat een pionierachtige functie op te nemen: in een dorp van 50 inwoners is hij een vreemde kunstenaar die in een schuur zelf een woonplaats bouwt. In deze ruïne creëert Nicolas Valckenaere een nieuw totaalkunstwerk, dat hij minutieus fotografisch vastlegt. De acties die hij onderneemt om de ruimte leefbaar te maken worden artistieke acties. De noodzaak om een deur te fabriceren uit gevonden materialen of het dichtmaken van gaten in het dak door middel van stro en koeienmest dragen bij aan dit environment. Zijn acties houdt hij bij aan de hand van foto's, maar ook door middel van teksten die hij schrijft in de residentie in Antwerpen. Een wisselwerking zal ontstaan tussen de residentieplek en de unieke locatie.

Het werk van Nicolas Valckenaere bestaat uit alle mogelijke media, maar begint steeds vanuit de schilderkunst. Zijn zoektocht naar een optimale creatie – en presentatieplek voor zijn werk en zijn hunkering naar samenwerking zetten de toon om ook met andere media te presenteren, zoals tekst, fotografie, video en installaties. 

Nicolas Valckenaere studeerde af aan ERG in Brussel in 2016. Zijn werken waren te zien in de volgende tentoonstellingen (een selectie): Agenda, Centre d’art Chapelle Jeanne d’Arc, Thouars, 2016; Parcours IN, Tourinnes-la-Grosses, 2016; I like it raw, in het kader van de solotentoonstelling van David Evrard, Arnaud Deschin Galerie, Parijs, 2016. Daarnaast is Nicolas Valckenaere één van de initiatiefnemers van het magazine Missouri.