Traces AIR Antwerpen

Marie Zolamian

jul 2016 tot sep 2016
1975 ° Beiroet, Libanon, woont en werkt in Luik

Voor de eerste editie van de nieuwe jaarlijkse uitwisseling tussen AIR Antwerpen en RAVI, Luik werd kunstenaar Marie Zolamian uitgenodigd voor een residentie van drie maanden in AIR Antwerpen. Oscar Hugal bevindt zich vanaf september drie maanden in RAVI Luik.

Het werk van Marie Zolamian kan gezien worden als een reeks aaneenschakelingen die uiteindelijk samenkomen in een experimentele documentaire over een fictieve ethnologie, waarin Marie Zolamian probeert de erfenis van een gekozen gemeenschap die haar onbekend is, toe te eigenen. Daarmee buigt Zolamian zich over de vraag wat het betekent te behoren tot een bepaald grondgebied. Deze 'gekozen ballingschappen' in microgemeenschappen brengen microverhalen voort en stellen mentale beelden samen. Meestal verwijzen ze naar een verhaal of een getuigenis die invloed heeft op het individu en de gemeenschap, gebaseerd op een subjectief aspect van een plek of een geërfd object. Op het eind zijn dit herhaaldelijke pogingen tot integratie door middel van leerprocessen, aanpassingen en mimetisme waarbij contrasterende verbindingen ontstaan tussen identiteit, traditie en authenticiteit en tussen het lokale en het culturele. Het werkproces van Marie Zolamian is gebaseerd op de seriële productie van portretten over de verbindingen tussen de omgeving en een persoonlijke of collectieve geschiedenis. Elke reeks is een visueel gearchiveerd traject, beginnend van een onbekend 'hier' naar een onbekend 'daar'.

Marie Zolamian studeerde beeldende kunst aan de Koninklijke Academie van Luik en La Cambre in Brussel. Zij werd uitgenodig voor de volgende solotentoonstellingen (een selectie): Memento, Galerie Nadja Vilenne, Luik, 2016; Ne pas confrondre la réalité des images, City Hall fo Chênée, Luik, 2015; I am a man now, what do you want more?, Künstlerhaus Bethanien, Berlijn, 2013; The disoriented, Nadja Vilenne Gallery, 2012; Untitle, La Châtaigneraie, Flémalle, 2011. Daarnaast was haar werk te zien in de volgende groepstentoonstellingen (een selectie): Grandchildren, Depo, Istanboel, 2015; De burgemeester van Veurne, EMERGENTgalerie, Veurne, 2015; Listen your eyes, Contemporary Art Biennal of Dakar, 2014; Here is always somewhere else, Château de Oud Rekem, Lanaken, 2013; Qalandiya International, Birzeit & Abwein, Palestina, 2012.