Traces AIR Antwerpen

LODGERS#11: Drop City

aug 2017 tot okt 2017
2014 °Newcastle upon Tyne

M HKA en AIR Antwerpen verwelkomen Drop City als 11e gast in het LODGERS-programma. Tijdens de duur van hun residentie zullen ze de 6e verdieping van het museum bezetten.

Drop City is een collaboratief galeriemodel dat regelmatig werkt in Düsseldorf in Duitsland en Newcastle upon Tyne in het Verenigd Koninkrijk. Drop City ziet zijn eigen structuur als een flexibel, reflectief model – parallel functionerend aan de onbepaalde organisatiestructuren aanwezig in ons culturele landschap. Drop City verkent de leemte en mogelijke kneedbaarheid tussen verschillende versies van galeriestructuren en tentoonstellingsmodellen met activiteiten die vaak gaan om de drie prevalente organisatorisch vormen van kunstenaarsgedreven collectieven, curatorieel initiatief en de commerciële galerie. Dit gebeurt door het voortduren ontwikkelen van een vorm die bouwt op de verscheidene ervaringen van hun oprichters: een onafhankelijke curator en drie kunstenaars.

De vier individu’s waaruit Drop City Antwerpen bestaat (Paul Becker, Nadia Hebson, Sam Watson, Eleanor Wright) zullen vier afzonderlijke en interconnectieve publieke programma’s en presentaties tonen.

The Kink in the Arc: A Novel
Paul Becker zal een collectieve roman die zich afspeelt in een sanatorium brengen. Deze novellistische setting is het fictieve kader waarin meerdere beschrijvingen van talrijke kunstenaars in de meeste disciplines, die door kunstenaars en schrijvers uit de hele EU worden versterkt, worden geplaatst. Er zullen presentaties, lezingen en optredens plaatsvinden. 

Alpha Adieu
Naast een groeiende tentoonstelling die het werk van schilder Christina Ramberg en haar creatieve actherban verkent, zal Nadia Hebson een reeks lezingen, conversaties en talks organiseren over het herstel van vrouwelijke kunstenaars, het werk van Carla Lonzi, subjectieve biografie, creatieve vrouwelijke vriendschap en de communicatieve mogelijkheden van kledij. Participanten zullen trachten een gepaste Schone Kunsten opleiding voor vrouwen te definiëren.

The Studio For Arousing Tools
Deze studio is een tijdelijk platform ontwikkeld door Sam Watson, voor reflectie over opmerkingen over en onderzoek naar huidige ruimtelijke realiteiten, culturele praktijken en productieprocessen. De uitgenodigde participanten in het programma gebruiken zowel nieuwe als bekende tools en technieken in het veld van marketing en informatiebeheer om visies en minder toegankelijke manieren van het communiceren van de plaats van de mensheid in de wereld en het begrijpen van het lichaam in relatie tot onze steeds meer technologische omgeving uit te dagen.

A Gradual Stiffening
De installatie van Eleanor Wright is opgevat als een ruimte voor dingen die nog moeten komen en dingen de al gepasseerd zijn, zowel potentieel en actueel. Door te focussen op architectuur als een maatschappelijke opbouw en diens rol in de materialisering van cultuur, bestaat A Gradual Stiffening uit de tweede iteratie van het veranderende en voortdurende werk An Athens City Reader en omliggende collaboratieve elementen uit gesprekken met vrienden en collega’s uit verschillende velden.