Traces AIR Antwerpen

LODGERS #8: Pages

okt 2016 tot jan 2017
2016 Nasrin Tabatabai en Babak Afrassiabi wonen en werken in Rotterdam

Het magazine Pages werd uitgenodigd voor een residentie van drie maanden in het kader van de achtste editie van de LODGERS, in samenwerking met M HKA. 

Pages is een tweetalig magazine in Farsi en Engels opgericht door Nasrin Tabatabai en Babak Afrassiabi in 2004. Het magazine wordt onregelmatig uitgebracht in Nederland en de inhoud vertrekt steeds vanuit praktijk van beide kunstenaars. Pages is een onafhankelijk magazine dat een platform creëert, buiten de marktgeoriënteerde kunstwereld, om concepten en thema's uit te denken en te ontdekken. Pagews wordt deels geproduceerd in Nederland, deels in Iran en altijd in samenwerking met langdurige geëngageerde partners.

De steeds terugkerende bekommernis voor Pages recentelijk is de relatie tussen hedendaagse kunst en het archief. Digitale technologie leidde tot de verspreiding van ad hoc archieven. Het archief is doorlaatbaar geworden en niet langer enkel een drager van historische context. Kan kunst zich nog steeds verhouden tot het archief als een historische premisse?

Tijdens hun residentie in het kader van LODGERS werken Nasrin en Babak aan het volgende nummer van Pages. Het onderzoek en redactieproces dat hierbij komt kijken, in samenwerking met uitgenodigde schrijvers (kunstenaars, schrijvers, theoretici, etc.) wordt publiek gemaakt op de zesde verdieping van het M HKA. De ruimte wordt een tijdelijk laboratorium waarin geëxperimenteerd wordt met materialen, gedachten en voorstellen die worden verzameld en geproduceerd tijdens dit proces. Waarin dit uiteindelijk resulteert, valt af te wachten, maar de inhoud zal zich in twee richtingen oriënteren: opium en computergestuurde voorspellende pathologie.