Traces AIR Antwerpen

Lifepatch

aug 2017 tot okt 2017
2012 wonen en werken in Jogjakarta

In het kader van de tweejaarlijkse samenwerking met Europalia, nu met gastland Indonesië, nodigden AIR Antwerpen en M HKA Lifepatch uit voor een residentie van drie maanden. Tijdens deze periode produceert het collectief Lifepatch een solotentoonstelling op het gelijkvloers van het M HKA.

Lifepatch is een gemeenschapsorganisatie die werd opgericht in Yogyakarta, Indonesië, in 2012. Zij organiseert interdisciplinaire praktijken die kunst, wetenschap en technologie in dialoog brengen om het nuttige gebruik van technologische, natuurlijke en menselijke hulpbronnen in hun regio te ontwikkelen. Net zoals bij veel collectieven in Indonesië staan ​​zelfpraktijk, samenwerking, interdisciplinariteit en uitvinding centraal in het werk van Lifepatch. Leden Agung Firmanto Budihart a.k.a Geger en Wisnu Wisdantio verblijven in de residentie tot het einde van oktober.

Het verhaal van Tijger en Leeuw richt zich op de relaties tussen twee sleutelfiguren uit de Nederlandse koloniale geschiedenis van Indonesië - Hans Christoffel en Si Singamangaraja XII. Aan het begin van de 21e eeuw werkte de Zwitser Christoffel als kapitein in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger en had als taak stamhoofden en leiders in Indonesië te vermoorden. Zijn kat-en-muisspel met Si Singamangaraja, de geestelijke en politieke leider van de Batak in Sumatra, werd een legende die Singamangaraja de status van nationale held gaf. Christoffel reisde naar alle delen van Indonesië en verzamelde wapens en artefacten van de stammen die hij overwon. Hij vestigde zich uiteindelijk in Antwerpen na zijn huwelijk met Adolphina van Rijswijck, dochter van burgemeester Jan van Rijswijck, en doneerde later zijn collectie aan het Etnografisch Museum in Antwerpen. Voor de tentoonstelling presenteert Lifepatch een belangrijke selectie van deze artefacten, samen met nieuwe kunstwerken rond deze twee figuren en hun opmerkelijk verweven verhaal. De tentoonstelling onthult de concurrerende verhalen die leven binnen de machinerie van de macht en het kolonialisme.

Lifepatch organiseerde volgende projecten: Pekan Seni Media (Media Art Week), workshops, Arus Balik Dimensi Teknologi Dalam Seni, 2017; Rumah dan Halaman (House and Courtyard), ICC, Tokyo, 2016; Maju Kena, Mundur Kena: Bertindak Sekarang (Neither Forward nor back: Act Now), Jakarta Bienniale, 2015, Jakarta; Hacking Conflict, Bienniale Jogja XIII, 2015; Infinity in Flux, ArtJog 8, Yogjakarta, 2015.