Traces AIR Antwerpen

Liesbet Grupping

nov 2016 tot feb 2017
1984 woont en werkt in Antwerpen

Samen met de Franse kunstenaar Pierre Clement werd Liesbet Grupping geselecteerd voor een residentie van vier maanden in AIR Antwerpen en Artistes-en-résidence Clermont-Ferrand. De Résidence Croisée is een residentiemodel waarbij twee maanden (één in elke residentie) gezamenlijk worden doorgebracht.

In haar werk tast Liesbet Grupping voortdurend de grenzen af van het medium fotografie. Een (ongewoon) gebruik van fotografisch materiaal, zoals bijvoorbeeld het planten van een dia in een bloempot, een wandeling met een gaatjescamera of het openen van een JPG – bestand in Microsoft Word, genereert beelden die de codes van de fotografie bevragen, maar ook de rijkdom van de fotografische beeldtaal blootleggen. Via methodes van deconstructie contstrueert ze nieuwe beelden, die vragen oproepen over zowel het maakproces als het afgebeelde. Fotografie wordt ingezet om de meerduidigheid van fenomenen te belichten en om mentale concepten die ons kijken sturen, te bevragen.

Liesbet Grupping behaalde in 2009 een master in de beeldende kunst (Fotografie) aan LUCA School of Arts – Campus St Lucas Brussel en in 2011 een Master of Research in Art and Design aan St Lucas University College of Art & Design Antwerpen. Het werk van Liesbet Grupping werd tentoongesteld onder andere op The Gods Must Be Crazy – Part Photography (Roeselare & Heist-op-Berg), Maison Particulière, Brussel; Galerie Martin Van Blerk, Antwerpen; Frans Masereel Centrum, Kasterlee; FoMu, Antwerpen en het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Amsterdam. Haar werk werd gepubliceerd in het .tiff, 2011 en <H>ART, 2011. Sinds 2014 werkt Liesbet Grupping ook in collectief verband. Met Post uit Hessdalen maakte ze de voorstelling Poolnacht, die internationaal gespeeld wordt.