Traces AIR Antwerpen

Karl Philips

apr 2016 tot jun 2016
1984 ° in Hasselt, woont en werkt in België

Karl Philips werd uitgenodigd voor een residentie van drie maanden in AIR_Frankfurt in het kader van het uitwisselings - en tentoonstellingsproject Staat van de Stad/ State of the City/ Zustand der Stadt. Tijdens deze residentie werkt Ani Schulze aan een nieuw project dat wordt gepresenteerd in de gelijknamige groepstentoonstelling in basis e.v. Frankfurt am Main, die opent op donderdag 13 oktober 2016.

De publieke ruimte is de inspiratiebron en tegelijk het strijdtoneel waar Karl Philips' acties zich afspelen. De interventies, performances en installaties van Karl Philips onderzoeken 'wat het concept van de parasiet in tijden van globaal kapitalisme en internationale netwerken, waarin we allemaal tot de luizen in de pels van een wereldorde zijn verworden en dissonante strategieën toenemend onder druk komen te staan, nog betekenis heeft' (Stefan Vervoordt, 2014). Zijn werk verweeft zich onlosmakelijk met de dagelijkse realiteit en suggereert een effectieve haalbaarheid die daadwerkelijk als alternatief kan gebruikt worden. In Concierge (2010) bouwde hij aan de achterzijden van een Clear Channel – reclamepaneel een clandestiene woonplaats die niet zichtbaar was van op de straat en vier maanden zonder probleem daar bewond werd. Topsleepers (2014) toont de kleine slaapcabines van truckers, die bovenop vrachtwagens geplaatst worden en het eetgerei, dat in koffers tussen de wielen opgeborgen wordt. Het werk van Karl Philips is een zoektocht naar alternatieven om in basisbehoeften te voorzien door de uitwassen van de allesoverheersende kapitalistische levensstandaard te omzeilen, of er handig gebruik van te maken.

Karl Philips werd uitgenodigd voor de volgende solotentoonstellingen (een selectie): Foreign Legion, Braennen, Berlin, 2015; Mobile Home Project, Songwon Art Center, Korea, 2014; A; Karl Philips: Foreign Legion, CIAP, Hasselt, 2014; 7 Square Meters, Art Brussels, 2014; Truck Stop: Karl Philips & Dennis Tyfus, Het Pavilioen, Gent, 2013. Daarnaast was zijn werk te zien in de volgende groepstentoonstellingen (een selectie): Congress of Vagabonds, Stuttgart, 2014; AIR Traces: Austruweel, AIR Antwerpen, 2014; Mind the System, Find the Gap, Z33, Hasselt, 2012; These and Other Works, Extra City Kunsthal Antwerpen, 2012; Act Out, Onomatopee, Eindhoven, 2011; Kunst en Zwalm, 2011; Now Belgium Now, 2011.