Traces AIR Antwerpen

Elvia Teotski

okt 2018 tot nov 2018
2018

Elvia Teotski werd uitgenodigd voor een residentie van vier maanden in het kader van de jaarlijkse uitwisseling tussen AIR Antwerpen en Artistes-en-Residence, Clermont-Ferrand, tezamen met de in België wonende en werkende Pepa Ivanova. De residentie vindt gedurende twee maanden plaats in AIR Antwerpen om dan verder te gaan in Clermont-Ferrand.


De achtergrond van Elvia Teotski in landbouwkunde vormde de start van haar artistieke praktijk. Deze kan gezien worden als een ‘culturele’ appreciatie van ‘natuurlijke’ fenomenen. Elvia Teotski ziet zichzelf als een archeoloog van organische materialogie. De substanties waarmee ze werkt - suiker, eetbaar papier (ouwelpapier), agar-agar, gelatine - fluctueren tussen het levende materiaal van hun oorsprong en een synthetisch uiterlijk. Dit zijn substanties die de industrie in kookproducten veranderden en we allemaal ooit hebben gegeten. Omdat ze organisch zijn, zijn ze zeer gevoelig voor veranderingen van het weer: Dit geeft hun een zekere plasticiteit mee - ze kunnen gekneed en geboetseerd worden - zowel als een extreme breekbaarheid wanneer temperatuur en vocht de omstandigheden precair maken.

Elvia Teotski werd uitgenodigd voor de volgende solo tentoonstellingen (een selectie): Artothèque Antonin Artaud, Marseille, 2018; La Galerie, Montpellier, 2018; FRAC PACA hors les murs, Vitrolles, 2018; Le lieu multiple, Montpellier, 2017; Galerie du Globe, Toulon, 2015. Haar werk was te zien in de volgende groepstentoonstellingen (een selectie): Galerie ZAN, 2018; Villa Arson, Nice, 2017; Bel Ordinaire, Pau, 2017; Festival Oeil d’Oodaaq, Rennes et Nantes, 2016; Friche Belle de Mai, Marseille, 2015; Espace d’art Concret, Mouans-Sartoux, 2014; BJCEM, Ancona, 2013.