Traces AIR Antwerpen

Ciel Grommen

okt 2017 tot dec 2017

Ciel Grommen werd uitgenodigd voor een residentie van drie maanden in het kader van het jaarlijkse uitwisselingsproject tussen AIR Antwerpen RAVI, Luik.

Ciel Grommen start haar persoonlijke projecten steeds vanuit het bewonen van een plek of een gemeenschap: ze spendeert er veel tijd, meet haar een rol aan, observeert de gewoontes en gebruiken, gaat relaties aan met de bewoners en deelt het leven van elke dag. Als onderzoeker behoudt ze geen kritische afstand, maar engageert ze zich in de gemeenschap met werk dat het midden houdt tussen beeldende kunst en architectuur, gaande van kaartmateriaal en meubilair tot verhalen of kaders voor ontmoetingen.

Van 2014 tot 2016 werkte Ciel in verschillende ‘uitzonderingsstaten’: territoria met een uitzonderlijke status zoals een Palestijns vluchtelingenkamp in Jordanië, de grenszone tussen Noord - en Zuid-Korea en de vrijhavens van Genève. Sinds ze terug in België woont, bevraagt ze de multiculturele samenleving. Voor haar residentie in Luik zocht ze contact met de Oost-Europese gastarbeiders die tijdens de zomer in de fruitstreek van Haspengouw werken. Tijdens de zomer hielp ze plukken op een boerderij in Borgloon en in oktober reisde ze met een busje Bulgaarse vrouwen mee huiswaarts. Deze ervaringen resulteerden in beeldend werk over zich thuis voelen en een thuis creëren in een tijdelijke en kwetsbare context. Daarnaast werkt Ciel Grommen aan een site specifieke interventie die zich volgende zomer zal afspelen.

Ciel Grommen studeerde architectuur en stedenbouw aan de KULeuven en een master beeldende kunst aan de HEAD in Genève. Haar werk was te zien in de volgende tentoonstellingen (een selectie): Plan B festival, Bekegem, 2016; Free Floating Gallery, asylum centre, Brussels, 2016; Mes ami.e.s d’ici, TOPIC, Genève, 2016; Edge, Une Histoire des Images, Cinema Bellevaux, Lausanne, 2015; Artsonje Arts Centre, Seoul, 2014. Daarnaast coördineerde Ciel Grommen het Kolenspoorproject voor Z33, Hasselt, tentoongesteld in Hasselt, Zolder en Rotterdam.