Traces AIR Antwerpen

Chantal Peñalosa

sep 2016 tot nov 2016
1987 Tecate, Mexico

Tijdens een residentie van drie maanden in AIR Antwerpen, ontwikkelt Chantal Peñalosa enkele strategiëen uit haar huidige werk, dat voornamelijk plaatsvindt in Noord Mexico, en vertaalt deze naar de socioculturele context rond de voormalige officiershuizen aan de Kielsevest.

De artistieke praktijk van Chantal Peñalosa spoort de kleine handelingen op die interageren met het dagelijkse leven. Zij fungeren als onderbrekingen die het mogelijk maken bepaalde dagelijkse situaties te herconfigureren. Deze handelingen focussen op twee categoriëen: 'werk' en 'wachten' en hoe deze worden gebruikt in de socio-economische sector in het noorden van Mexico. In beide categoriëen bevinden zich processen van herhaling van zowel een arbeidsperspectief – geïnteresserd in bevreemdende en slijtende gevolgen – en het perspectief van het wachten, die routine verstaat als een dialoog die zich unilateraal ontwikkelt met als doel het documenteringsproces en codificaties van deze verschijningen te ondervragen.

Chantal Peñalosa behaalde een BFA in beeldende kunst aan de Universidad Autónoma de Baja California en aan de Universidade de São Paulo. Chantal Peñalosa werd uitgenodigd voor de volgende solotentoonstellingen: El panorama, Mexico City, 2016; Tomorrow, tomorrow, Casa Maauad, Mexico City, 2016; Chantal Peñalosa, Paris Internationale, Parijs, 2015; El día en que el fin del mundo se suspendio por mal tiempo, Biquini Wax, México City, 2015. Daarnaast was haar werk te zien in de volgende groepstentoonstellingen (een selectie): Transart Triennale, Berlijn, 2016; Variaciones sobre tema mexicano, Torre Iberrola, Bilbao, 2016; Global control and censor entiende mi lenguaje modelno, Museo Universitario de Arte Contemporáneo MUAC, Mexico City, 2014.