Traces AIR Antwerpen

Baptiste Croze

okt 2015 tot nov 2015
1985 woont en werkt tussen Lyon en Madrid

Samen met de Belgische kunstenaar Lodewijk Heylen werd Baptiste Croze geselecteerd voor een residentie van vier maanden in AIR Antwerpen en Artistes en Résidence Clermont-Ferrand. De Résidence Croisée is een residentiemodel waarbij twee maanden (één in elke residentieplaats) gezamenlijk worden doorgebracht.  

Baptiste Croze ontwikkelt een oeuvre met eclectische vormen, bestaande uit verdraaiingen van objecten en situaties. Hij introduceert alledaagse objecten in de tentoonstellingsruimte en verandert hun waarde. Zijn installaties verlaten het traditionele idee van sculptuur en leggen de nadruk op materialiteit, dimensie, gewicht en volume. In zijn Sculptural Studies (2011 – ...) introduceert Baptiste Croze een verzameling alledaagse voorwerpen, bijeengebracht door een selectie op vorm en kleur, geïnstalleerd in een ogenschijnlijke wanorde, waardoor de bezoeker zijn weg moet vinden tussen de objecten. Hij verplicht de bezoeker, in de handeling van het ontwijken, zich te focussen op de tentoongestelde elementen. Hierdoor verhoogt hij hun waarde en ontheft hij ze uit hun dagelijkse omgeving. In het werk SEHKMET_MARIEJESUS_FEMME(BENIN)_MOINE PLEUREUR_TOTEM3SIGNES_PYRAMIDE (2014) creëert Baptiste Croze een aantal hoogwaardige afdrukken van kitsherige toeristenparafernalia, en presenteert deze prints in posterformaat aan de straatkant van Galerie Néon in Lyon. Met deze actie transformeert hij deze readymades tot originele kunstwerken. Baptiste Croze verdraait eigenschappen van objecten tot zij hun functionaliteit verliezen en een nieuwe betekenis ontstaat die het objectmatige overstelpt.

Baptiste Croze werd uitgenodigd voor de volgende solotentoonstellingen (een selectie): Couleurs Tièdes, La Permanence, Clermont-Ferrand, 2015; PAVILLON, les fondations, Hall des Humanités, INSA, Lyon, 2014; SEHKMET_MARIEJESUS_FEMME(BENIN)_MOINE PLEUREUR_TOTEM3SINGES_PYRAMIDE, Chez néon, Lyon, 2014; Sculptural Studies (E.O.) Musée des moulages, Lyon. Daarnaast was zijn werk te zien in de volgende groepstentoonstellingen: Local Line 18, Musée d'art Moderne et Contemporain de Saint-Etiénne Métropôle, en résonance avec la Biennale d'art contemporain de Lyon, 2015; La surface tendue des apparences, Hôtel de Région de la délégation Rhône-Alpes/Auvergnes, Brussel, 2015; Reunion-Buluşma, Sakip Sabanci Museum, Istanboel; X (Paysage aux nuage roses) , Galerie Alessio Moitre, Turijn, 2014; Exposition de Noël, Le Magasin, Ancien musée de peinture, Grenoble, 2013; Global Studio, The Bluecoat, Liverpool, 2010; Wrong Love, A Foundation, Liverpool, 2010; J'embrasse pas, Collection Lambert, Avignon, 2007.