Traces AIR Antwerpen

Ani Schulze

apr 2016 tot jun 2016
1982 lives and works in Frankfurt am Main

Ani Schulze werd uitgenodigd voor een residentie van drie maanden in AIR Antwerpen in het kader van het uitwisselings - en tentoonstellingsproject Staat van de Stad/ State of the City/ Zustand der Stadt. Tijdens deze residentie werkt Ani Schulze aan een nieuw project dat wordt gepresenteerd in de gelijknamige groepstentoonstelling in basis e.v. Frankfurt am Main, die opent op donderdag 13 oktober 2016.

Door te focussen op verlaten ruimtes en door het observeren van objecten, brengt Ani Schulze in haar werk onaffe verhalen naar voren over gefaalde utopiëen. Dit onderzoek vormt de verhaallijnen en structuren in haar werken, die worden uitgevoerd in diverse media zoals film, tekeningen en ruimtelijke installaties. Haar werken vinden toenadering met de geschiedenis van architecturale, technologische en industriële constructies en flirten met de onderstromen van de moderniteit. Ani Schulze creëert een fluctuerende relatie tussen verbeelding en realiteit, waarbij ze afstand neemt van de traditionele lineaire verhaallijn. Het spel tussen tekst en beeld doet een virtuele vortex ontstaan, die de verwachtte verbindingen tussen beeld, taal en perceptie ontwricht. Hierdoor wordt de toeschouwer tegelijk begeleid en op een verkeerd been gezet.

Ani Schulze studeerde aan de Städelschule in Frankfurt am Main; de Glasgow School of Art en de Kunstacademies van Düsseldorf en Karlsruhe. Zij werd uitgenodigd voor de volgende tentoonstellingen (een selectie): It's There But It's Not There, Kunstverein Scotty, Berlin, 2016; From Aerial Vortices, CEAAC - Centre Européen d'Actions Artistiques Contemporaines, Strasbourg, 2015; Eating Out, Robert Gallery, Frankfurt am Main, 2015; Open House, Kunstverein Braunschweig, 2015; Sneaking Home, Opelvillen, Rüsselheim, 2015; Poltroneria, Museo Apparente, Napels, 2014.