Traces AIR Antwerpen

Amir Farsijani

feb 2018 tot mrt 2018
1988 Woont en werkt in Teheran

Beeldend kunstenaar Amir Farsijani verblijft in het kader van de jaarlijkse uitwisseling met Kooshk Residency in Iran voor één maand in Teheran. Belgisch kunstenaar Sadie Choua werd uitgenodigd voor de residentie in Iran. Voor deze editie werkt AIR Antwerpen ook samen met BOZAR, die het verblijf van Amir Farsijani mee ondersteund. Op woensdag 14 maart 2018 presenteren beide kunstenaars hun werk en ervaringen in BOZAR.  

Amir Farsijani werkt voornamelijk met fotografie en installatie. Hij vertrekt van dagelijkse wandeltochten doorheen de stad, waarbij hij focust op verstedelijkingsprocessen en het landschap. In sommige van zijn werken focust hij op architecturale elementen die tegelijk een impact hebben op het dagelijkse leven van de inwoners, van betonnen barrières tot minaretten. Hij onderzoekt ons contact met architectuur en hoe we in onze dagelijkse behoeften met architectuur omgaan. In sommige van zijn werken inspireerde hij zich op het drukke Valiasr kruispunt in Teheran en meer bepaald op de hekken en ondergrondse doorgangen en hoe sommige inwoners deze barrières overwinnen, op hun dagelijkse route naar het werk of naar huis. Voor zijn residentie in AIR Antwerpen vertrekt Amir Farsijani van een zelfde studie en observatie van het menselijke gedrag in de publieke ruimte.

Amir Farsijani studeerde grafisch ontwerp aan de universiteit van Teheran. Hij werd uitgenodigd voor de volgende tentoonstellingen (een selectie): Episode 2 - midday, Mohsen Gallery, Tehran, 2017; Flânerie, KAAF Institute, Tehran, 2016; Enqelab Street, ZKU, Berlin, 2015; The 11th Picture of the year, Iranian Arts Forum, Tehran, 2014; Foldings, Azad Art Gallery, Teheran, 2016;