Traces AIR Antwerpen

AIR TRACES: Austruweel

Opening - AIR Antwerpen - 16:00

AIR Traces: Austruweel is een locatiegerichte groepstentoonstelling met zowel binnen- als buitenlandse beeldende kunstenaars die vanuit de residentie een nieuw werk ontwikkelen voor deze specifieke omgeving. Deze eerste editie onderzoekt het begrip sporen als elementen van identiteit. De beeldende kunstenaars interageren met de directe omgeving waar de Stad Antwerpen verandert in de haven: meer bepaald tussen het Red Star Line Museum en de St Jan de Doper Kerk van het voormalige Oosterweel. Het is een omgeving zonder definitie, gekenmerkt door ambiguïteit, gevormd door een breuklijn tussen haven en stad. Welke impact heeft de omgeving op de residenten? Welke antwoorden bieden de residenten aan de omgeving?

Parcours / AIR Traces - De site–specifieke tentoonstelling voorziet een route die de tentoonstellingslocaties combineert met de rijke historiek van de omgeving. De kunstwerken bevinden zich langs of in de nabijheid van AIR Antwerpen en zijn vrij toegankelijk. Te voet kan je genieten van een mooi stukje poldergebied maar ook de fiets is een ideaal vervoersmiddel om de kunstroute te bezoeken. Georganiseerde rondleidingen introduceren de diverse kunstwerken aan de bezoekers van AIR Traces en krijgen daarbij uitleg over het denk- en productieproces van de kunstenaars. Het centraal punt van de tentoonstelling is steeds de oude sasmeesterwoning (AIR Antwerpen) aan de Royerssluis. Het aanbod van de routes is zichtbaar op de Kaart AIR Traces: Austruweel

Deelnemende kunstenaars zijn: Bisan Abu-Eisheh, Mounira Al Solh, Paul Becker, Jonathan De WinterReg CarremansChloé Dierckx, Laurent Dupont-Garitte, Carla Filipe, Shaun Gladwell, Stine Marie JacobsenRia PacquéeKarl Philips, Savage en Dennis Tyfus.

Programma opening / AIR Traces - AIR Traces: Austruweel start zaterdag 6 september. Vanaf 16:00 zijn alle locaties geopend en individueel toegankelijk. 16:30 - staat een performance gepland door Jonathan De Winter met Phil Maggi, Philippe Cavaleri, Gill Koekelmans,Thomas Dardenne & Geoffrey. 17:00 - 19:00 - start de curatoriële rondleiding door de curator Alan Quireyns met een performance door Emma Lesius met teksten van Paul Becker. 20:30 - start de performance door Jonathan De Winter met Phil Maggi, Philippe Cavaleri, Gill Koekelmans, Thomas Dardenne & Geoffrey. Van 21:00 - 00:00 kan er een drankje worden genuttigd aan de bar. Een begeleidende map tot de route kan gedurende de gehele tentoonstellingsperiode te AIR Antwerpen worden opgehaald.

Presentatie moment / AIR Tailor Made - In samenwerking met de residenten organiseert AIR Antwerpen een aantal publieke momenten, genaamd AIR Tailor Made’s. Bisan Abu-Eisheh, Carla Filipe en Savage geven een inzicht in hun artistiek praktijk en zetten de plek van waaruit ze werken, het atelier, om in woorden. AIR Tailor Made is een periodiek engagement vanuit AIR Antwerpen dat de kunstenaars in het residentieprogramma aan het woord laat. Deze wisselwerking tussen kunstenaar en publiek komt duidelijk naar voor in AIR Tailor Made en heeft in zekere zin ook een invloed op de identiteit van de instelling. De publieke momenten worden steevast ingeleid door de artistieke directeur van Air Antwerpen, Alan Quireyns. Dit is vrij toegankelijk, in huis en maakt onderdeel uit van de groepstentoonstelling AIR Traces.

Voor meer informatie over de Intentieverklaring van de curator

Voor meer informatie over het project Persmap

Map AIR Traces: Austruweel

Afbeeldingen © Ted Oonk

Grafische vormgeving © Renée Simons

Deze tentoonstelling wordt gerealiseerd met een projectsubsidie van de Provincie Antwerpen en met steun van TOTAL, Image Building en Vedett.