Traces AIR Antwerpen

Xavier Mary

feb 2014 tot mrt 2014
1982 Brussel

Xavier Mary werd uitgenodigd voor een residentie van drie weken in AIR Antwerpen, in het kader van het uitwisselingsproject Het Kanaal/ Le Canal in samenwerking met NICC en Espace 251 Nord, Luik.

Het werk van de Brusselse kunstenaar Xavier Mary demonstreert een hybride formele taal, terwijl het een duidelijke sculpturale esthetiek behoudt. De tonaliteit van zijn werken lijkt zich ergens tussen het antieke, het hedendaagse en het futuristische te bevinden. Verleden, heden en toekomst zijn op een niet-lineaire wijze met elkaar verweven, een kenmerk voor het huidige artistieke klimaat. Wat we in gekristalliseerde vorm terugvinden in het werk van Xavier Mary kan gedefinieerd worden als ‘modernisme 2.0’ of ‘modernism reloaded’ dat ook vele andere benamingen kent ( altermodernisme, metamodernisme, etc.). De positie die Xavier Mary als kunstenaar inneemt is er één van een constante onderhandeling tussen verschillende regimes, verbanden zoekend tussen traditie en avant-garde, welgemeendheid en ironie, verleden en toekomst, actueel en virtueel. Niet alleen vinden we dit terug in zijn sculpturen en installaties, maar ook in andere herkenbare handelingen spelend met zijn handtekening en andere initialen. Xavier Mary transformeert vangrails in verstrengelde ringen of verandert straatverlichting in Frank Stella-achtige schilderijen, geometrische vormen en Platonische ruimtelichamen. Alles wat normaal gezien voorbij schiet over de snelweg, veroorzaakt door kooien van staal, wordt zorgvuldig omgezet in monumentale sculpturen. (Pieter Vermeulen)

Xavier Mary (°1982, Luik), woont en werkt in Brussel. Hij studeerde af aan de Ecole de Recherche graphique, Erg, Brussel in 2006. Hij werd uitgenodigd voor de volgende solo tentoonstellingen: Iron Triangle, APT Institute, New York, 2013; Petrolatum, Galerie Christian Nagel, Berlin, 2012; Over Game, Galerie Baronian-Francey, Brussel, 2010; Highway Ravers, BOZAR, Brussel, 2006. Daarnaast was zijn werk te zien in de volgende groepstentoonstellingen: Acid Rain, Island, Brussel, 2014; Who’s afraid of red, yellow and blue?, La Maison Rouge, Parijs, 2012; Pole Gry, Zacheta National Galerie, Warschau, 2011; Un-