Traces AIR Antwerpen

Savage

jul 2014 tot okt 2014
1971 °Aberdeen, woont en werkt overal

Savage werd uitgenodigd voor een residentie van vier maanden in het kader van de site-specifieke tentoonstelling AIR Traces: Austruweel.

Principieel gebonden aan waardebegrippen focussen Savage’s kunstwerken op de absurditeiten die zich in het dagelijkse leven afspelen. Verweven met verhaalstructuren (sommige fictie, andere een feit) adresseren zijn licht humoristische werken de continue zorgen die in onze huidige politieke en sociale malaise welig tieren.

Van het vinden, herstellen en uiteindelijk terugplaatsen van verschillende projecten op de plaats waar hij ze ontdekte tot kleine diefstallen en campagnes om bezittingen van anderen weg te schenken, engageert Savage zich aanhoudend  met de rituelen en economie rond de uitwisseling. Recente werken zijn ontstaan uit het jarenlang verzamelen van gebruikersgidsen voor beginners, achtergelaten helium ballonnen en filmscènes met de cliché uitspraak: ‘What do you want from me?’. Allen bevatten zijn een zin voor bevreemding van de wereld waarin we gedoemd zijn onze overleving te onderhandelen.

Savage werd ooit beschreven als een ‘craptivist’, een bijnaam die hij erkent als symptomatisch voor zijn bredere sociale apathie en een onwil tot het uitbannen van verlangen, waarbij het onmogelijk en nutteloos wordt enige verandering trachten door te voeren. Wanneer hij dit besefte nam hij ontslag van zijn job, verliet zijn huis, kocht een mobile home en leeft sindsdien een nomadisch leven in een zoektocht naar het zinloze.