Traces AIR Antwerpen

Rachel Lowther

jul 2011 tot aug 2011
1967 UK/USA

Rachel Lowther werd uitgenodigd door OHNO COOPERATION (Jan Lauwers en Maarten Seghers) als resident in AIR Antwerpen naar aanleiding van het OPEN AIR # 5 festival.

 

In plaats van de dood tegemoet te razen wil Rachel Lowther (UK/USA, 1967) kunst produceren voor het plezier, zonder rekening te moeten houden met oorlog, corruptie of kindermishandeling. Ze wil niet nadenken over bijvoorbeeld het vlamachtige lemmet van kapmessen anno 1780 uit Worcestershire. Ze wil objecten creëren, verkenners van een andere plaats, die hard, glanzend, wreed en felgekleurd of broos, vergankelijk en aandoenlijk, groot, zwaar, dood, grof, dom, geslachtloos, belachelijk, lelijk, wild-agressief, traag en vol liefde zijn. Ook werkt ze aan foto’s en sculpturen waar haar kinderen deel van uitmaken. Samen met Amalia Thoedorakopoulos en Fritz Welch vormt ze de alternatieve ruimte DEATHANDDADA. Ze werkte samen aan feministische kunstwerken met kunstenaars zoals Anne-Marie Copestake, Kate Davis, Lorna MacIntyre en curator Kitty Anderson.

 

Rachel Lowther studeerde kunst aan het Chelsea College of Art in Londen, de Städelschule in Frankfurt en het Hunter College in New York. Ze nam deel aan en organiseerde internationale tentoonstellingen waaronder Participant Inc. en Thread Waxing Space in New York City, Momenta Art in Brooklyn, Atlanta Contemporary Art Center en Maschenmode in Berlijn.