Traces AIR Antwerpen

Olivier Foulon

mei 2012 tot jul 2012
1976 Woont en werkt in Brussel, België.

Naar aanleiding van de structurele uitwisseling met de Frankfurt Kulturbunker, werd dit jaar Belgisch kunstenaar Olivier Foulon geselecteerd voor een residentie van drie maanden in Frankfurt. Tijdens deze residentie zal Olivier Foulon als gaststudent meedraaien in het programma van de Städleschule, meer bepaald de cursussen van Krebber, Graw, Birnbaum, en Von Schlegel.

 

Olivier Foulon werkt met verschillende media zoals grafiek, tekeningen, fotografie,… Zijn werk laat zich niet makkelijk in woorden representeren, aangezien deze presentatiemechanismen aan de grondslag van zijn oeuvre staan. Aan zijn intermediaire installaties gaat veel research vooraf, die zich voornamelijk binnen de kunstgeschiedenis bevindt en hoe bepaalde gebeurtenissen, handelingen en weergaves in de geschiedenis transformeren. Hierin bevraagt hij ook de positie van de kunstenaar en daarmee ook die van het instituut.

 

Olivier Foulon (°1976) woont en werkt in Brussel. In 2002 studeerde hij af aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht. In 2005 won hij de Jeune Peinture Belge. Hij werd uitgenodigd voor de volgende groepstentoonstellingen (een selectie): Stehimbiss, Galerie Dépendance, Brussel, 2012; Pure ‘n Gentle, Kunsthalle Lingen, 2011; Prisma Pavillion, MUDAM, Luxemburg, 2009; The Soliloquy of te Broom, Kölnischer Kuntverein, Keulen, 2008; Blind Man’s Buff, Marres centrum voor hedendaagse kunst, Maastricht, 2004. Daarnaast was zijn werk ook te zien in de volgende groepstentoonstellingen (een selectie): Melanchotopia, Witte de With – centrum voor hedendaagse kunst, Rotterdam, 2011; Real Presences – Marcel Broodthaers today, Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen/ Kunsthalle Düsseldorf, Düsseldorf, 2010; If I can’t dance I don’t want to be part of your revolution, Project Arts Center, Dublin, 2009; So ist es und anders, Museum Abteiberg Mönchengladbach;