Traces AIR Antwerpen

Nikolaus Gangsterer

jul 2007 tot dec 2007
1974 Lives and works in Vienna and Berlin

Nikolaus Gansterer werd uitgenodigd voor een residentie van zes maanden bij AIR Antwerpen, in 2007 in samenwerking met Firefly Projects en in het kader van ‘The Stone Road’ een tijdelijk kunstenaarscollectief bestaande uit Els Dietvorst, Orla Barry, Wim Cuyvers, Nikolaus Gansterer en Johanna Kirsch. Startpunt van dit project is de N6 ‘de Bergense Steenweg’, van Brussel naar Bergen. Gedurende een aantal maanden reisden de kunstenaars de N6 af elk op hun eigen manier. Tijdens deze researchfase brachten zij de krant ‘Bienvenue’ uit. Het uiteindelijke resultaat werd getoond in de Kunsthalle Exnergasse in Wenen (2008) en Argos in Brussel (2009).

Het werk van Nikolaus Gansterer bevindt zich tussen geluid en beeld, taal en tekenen, het statische en dynamische. Naast performance en installaties neemt het tekenen een belangrijke rol in binnen zijn werk, vanuit zijn interesse in de relatie tussen tekening, denken en actie. De voornaamste focus van zijn beeldend werk is de interpretatie van processen uit culturele en wetenschappelijke netwerken. Deze weergaven worden verder vertaald en opgenomen in zijn installaties. Voortbouwend op de verschillen tussen cultuur en wetenschap, probeert hij nieuwe verbindingen te maken en overlappingen onder hen te vinden. Nikolaus Gansterer is ook de auteur van het boek “Drawing a Hypothesis” (Springer Wien / New York, 2011) over de ontologie van visualisatievormen en op de ontwikkeling van de schematische weergave en zijn gebruik in de hedendaagse kunst, wetenschap en theorie.

Nikolaus Gansterer studeerde Transmedia Art aan de Universiteit voor Toegepaste Kunsten in Wenen en voltooide wijn postacademische studies aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Hij is mede-oprichter van het Institute for Transacoustic Research en het ‘Vienna Vegetable Orchestra’. Hij is ook docent aan het Instituut voor Transmedia aan de Universiteit voor Toegepaste Kunsten in Wenen. Hij werd uitgenodigd voor de volgende solotentoonstellingen (een selectie): Traces of Spaces, Vooruit, Gent, 2011; Hypnorama Reflex, Wittmann Showroom, Wenen, 2008; Global Players, Art stripe, Börse, Wenen, 2007; Zero Bending, P74 Galerie, Ljublijana, 2005; Daarnaast was zijn werk ook te zien in de volgende groepstentoonstellingen (een selectie): A study on knowledge, Forum Stadtpark, Graz, 2012; Graphology #4, M HKA, Antwerpen, 2011; Object Research Lab, M4, Amsterdam, 2010; Story behold. Story be told, Kunsthistorisches Museum, Wenen, 2010; Structures, Transmediale, Bethanien, Berlijn, 2009; Sound Escapes, Space Gallery, Londen, 2009; Mifan, AnniArt Gallery, Beijing, 2009; The Stone Road, Kunsthalle Exnergasse, Wenen, 2008; Parcours Interdit, Malkasten Park, Düsseldorf, 2008; Wrong time, Wrong place, Tent, Rotterdam, 2007; Profiler, Futura Project/ Karlin Studios, Praag, 2006; Moving Patterns, ACF, New York, 2005; Trichtlinnburg, Salzburger Kunstverein/ JVE Maastricht/ CCA Tallinn, 2005; Architecture of Interaction, Chisenhale Gallery, Londen, 2005; Living and Working in Vienna II, Kunsthalle, Wenen, 2004.