Traces AIR Antwerpen

Mayumi Kimura

jan 2008 tot mrt 2008
Woont en werkt in Kyoto

Mayumi Kimura werd uitgenodigd voor een residentie van drie maanden bij AIR Antwerpen in 2008, als resultaat van een samenwerkingsuitwisseling met Art-ex in Osaka, Japan en het “Flanders House” in Osaka.

Met behulp van collage en montagetechnieken produceert Mayumi Kimura films waarin zij haar eigen figuur in een filmische wereld plaatst. Haar videowerk is vaak een combinatie van bestaande filmbeelden, foto's van filmheldinnen en beelden van zichzelf die afwisselend overlappen en van elkaar scheiden . In haar manier van werken schakelt de realiteit over naar een droomwereld en omgekeerd. Wat ook aanwezig is in het werk van Kimura is haar kritiek op de excessieve macht gegeven aan de media in de hedendaagse samenleving en de invloed van de media op onze identiteit. Commerciële slogans, reclame en thema’s als de obsessie met plastische chirurgie en anti-aging producten of dure damestassen dragen bij aan haar visie op de vervreemde hedendaagse mens.

Tijdens haar residentie werkte Mayumi Kimura o.a. aan een film over de zeer populaire, maar in België niet zo gekende soap: “The Dog of Flanders”. Naast een artist talk, heeft zij haar geproduceerde werk in Martin van Blerck galerie tentoongesteld, waarbij ook een publicatie over haar recente videowerk werd uitgebracht.

Mayumi Kimura behaalde een B.A. in literatuur van de Doshisha University, en een M.F.A. van de New York University. Ze werd uitgenodigd voor de volgende solotentoonstellingen (een selectie): Martin Van Blerk galerie, Antwerpen, 2008; She+, M Wakasa Presents, New York, 2007; In Her Shoes, Neutron, Kyoto, 2006. Daarnaast was haar werk ook te zien in de volgende groepstentoonstellingen (een selectie): Simulasian, Asian Contemporary Art Fair, New York, 2007; Art Noise: Steinhardt Alumni, Washington Square East Galleries, New York, 2005; IMAGES, Museum63, Hong Kong, 2004; Living Proof, Bewick Court, Newcastle, 2002; One Front Gallery, ARC, New York 2002.