Traces AIR Antwerpen

Maija Blåfield

sep 2006 tot dec 2006
1973 Woont en werkt in Finland

In samenwerking met HIAP, Helsinki werd de Maija Blåfield een residentie aangeboden in AIR Antwerpen. In samenwerking met SMAK werd  “Sight Album” geproduceerd: een kunstenaarspublicatie met snap shots, kleurtekeningen en een inleidende tekst door Alan Quireyns.

Maija Blåfield speelt in haar werk met de werkelijkheid. In haar beelden onderzoekt Blåfield het ambigue karakter van de realiteit. Hiervoor gebruikt zij beelden van gebeurtenissen uit de werkelijkheid en documentaire materiaal in combinatie met fictieve beelden. Daarbij maakt ze gebruik van het narratief en zijn onderliggende structuur als gegeven om een gevoel van tweeledigheid en ambiguïteit op te roepen. Op deze manier verblijft de toeschouwer tussen wat reëel is en wat niet. Blåfield werkt voornamelijk met documentaire beelden en fotografie maar maakt ook gebruik van tekeningen en installaties.

Maija Blåfield behaalde haar Master graad aan de Finse Academie voor Schone Kunsten. Zij werd reeds uitgenodigd voor de volgende solotentoonstellingen (een selectie): Golden Age, Galleria Huuto Uudenmaankatu, Helsinki 2012; Beautiful, Photography, Gallery Hippolyte Studio, Helsinki 2011; When the Heavens Fall… remake, Museum of Contemporary Art Kiasma, Helsinki 2007 (with Anu Suhonen); Fantasy, Helsinki City Art Museum/Kluuvi gallery, Helsinki 2007. Ook werd het werk van Blåfield getoond in de volgende groepstentoonstellingen (een selectie): Aaargh! 10 Years Later, L3 Jätkäsaari, Helsinki 2012; Studio44, Stockholm 2012; 20th Artist in Residency exhibition, AtelierFrankfurt, Frankfurt 2010; HUUTOurism, Sami Culture Centre, Karasjok, Noorwegen 2008. Daarnaast werd haar werk genomineerd voor Beste Documentaire op MadeInVideo in Kopenhagen in 2006.