Traces AIR Antwerpen

AIR ANTWERPEN: Joris De Rycke

nov 2014 tot feb 2015
1990 Schilde. Woont en werkt in Antwerpen

Joris De Rycke werd samen met Simon Feydieu geselecteerd voor een residentie van vier maanden in AIR Antwerpen en Artistes en Résidence Clermont-Ferrand. De Résidence Croisée is residentiemodel waarbij twee maanden (één in elke residentie) gezamenlijk worden doorgebracht.

De activiteiten van Joris De Rycke bestaan uit verschillende facetten zoals tekeningen, een radioprogramma met collega kunstenaar Gerard Herman, foto’s, muziek, grafiek. Aan de basis van dit werk ligt een hoop materiaal dat Joris De Rycke verzamelt tijdens ogenschijnlijk zinloze wandelingen en fietstochten. Tijdens deze wandelingen houdt hij lijstjes bij van fauna en flora, fotografeert hij, onthoudt hij bepaalde vormen die later terugkomen in zijn tekeningen, verzamelt hij objecten en neemt hier en daar een geluidsfragment op. Deze verzameling kan leiden tot een nieuw werk of vormen een inspirerende humus in zijn werkruimte.

Joris De Rycke studeerde grafisch ontwerp aan het KASK in Gent. Zijn werk was te zien in de volgende tentoonstellingen: Dit is al dat, bleek Sint-Niklaas, 2014; MAGMA, Antwerpen, 2014; Ruderalia, duo-show met Diane Rabreau, AIR Antwerpen, 2014; Iets in de struiken gooien wanneer zich daar iets onduidelijks in beweegt, het Paviljoen, Gent, 2014; Nema tog podruma III, Factor 44, Antwerpen, 2014; All you need is in danger, 2013; Tomorrow or today, Mexico Projectspace, Leeds, 2013; overweldigend geweldadig, Zwarte Zaal, Gent, 2013; Joris De Rycke, zicht met deurklink, wallpiece 18, 2012.