Traces AIR Antwerpen

Gwendolyn Lootens

jul 2013 tot aug 2013
1981 Gent

In het kader van de zesde editie van het OPEN AIR festival werd Gwendolyn Lootens uitgenodigd door Jan Decorte in de sasmeesterwoning, waar ze een nieuwe reeks tekeningen toont geproduceerd tijdens haar residentie in AIR Antwerpen.

Het werk van Gwendolyn Lootens bestaat voornamelijk uit tekeningen. Ze beginnen met een lijn, ogenschijnlijk autonoom getekend door haar hand. Deze lijn leidt tot een concentratie en een uitvergroting van een element. Het tekenproces is een continue dialoog tussen haar hand en hoofd.Hoe een oorzakelijke ketting van reactie ontstaat, de ene actie die de andere ontlokt. Haar vroegere werken focusten op de relatie tussen mensen en de relatie tussen mensen en objecten. Recent kenden haar tekeningen een ontwikkeling waarbij het narratieve pad wordt ingewisseld voor een abstractere richting, die de nadruk legt op dat wat niet gezegd wordt, de pauze, dat wat enkel wordt gesuggereerd.

Gwendolyn Lootens  studeerde aan het Sint-Lucas, Gent, de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en documentaire aan het Rits in Brussel. Zij werd uitgenodigd voor de volgende solo tentoonstellingen: Sehnsucht, OUTPOST, Amsterdam, 2012; Stick together loose your head, Recyclart, Brussel, 2011; Open Boek, SECONDroom, Antwerpen, 2010. Ze werd ook uitgenodigd voor een residentie in Wiels in 2014 en werkt momenteel aan een publicatie met een selectie van 100 tekeningen uit de afgelopen 10 jaar.