Traces AIR Antwerpen

Eylem Aladogan

okt 2010 tot jan 2011
1975 leeft en werkt in Amsterdam, Nederland.

Eylem Aladogan haar sculpturen ontstaan uit een ervaring en een fascinatie voor het concept kracht. ‘Wat me interesseert is de manier waarop het gegenereerd wordt, vooral wilskracht. Het betekend het te boven komen van vaak onoverkomelijke existentiële angsten.’ In haar werk poogt zij het oncontroleerbare onder controle te krijgen.

Het gebruik van specifieke materialen en technieken spelen een essentiële rol. Zij houdt ervan om traditioneel vakmanschap te vermengen met moderne technologieën. Aladogan zoekt naar de meest pure vorm als zij een sculptuur creëert. Tegelijkertijd zijn de eigenschappen en beperkingen van het materiaal letterlijk onderdeel van het werk: ‘ Het materiaal is een definiërend kenmerk van de staat van zijn dat het werk reflecteert’. Door de ruimte te betrekken in haar werk en andersom probeert Aladogan een functioneel effectieve sculpturale installatie te creëren die de toeschouwer letterlijk en figuurlijk betrekt bij het werk.

Eylem Aladogan studeerde van 1995 tot 1999 aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en was van 2004 tot 2005 een resident aan de Rijksacademie in Amsterdam. Haar werk is nationaal en internationaal tentoongesteld. Zij werd reeds voor de volgende solotentoonstellingen uitgenodigd (een selectie): Volkskrant Kunstprijs, Fonds BKVB, Amsterdam, Nederland, 2009; Eylem Aladogan, Boijmans van Beuningen, Rotterdam, Nederland, 2009; Eylem Aladogan, Kröller-Müller, Otterlo, Nederland, 2008. Zij werd reeds voor de volgende groepstentoonstellingen uitgenodigd (een selectie): 'Verlangen naar volmaaktheid 21 jaar verzamelen', Kröller-Müller Museum, Ottorlo, Nederland, 2012; 12th Biënnale Istanboel (gecureerd door Adriano Pedrosa en Jens Hoffmann), Istanbul, Turkije, 2011; Co/Lab, Art Platform, Los Angeles, USA, 2011; Mogen we ook tijdelijk.. (Een ode aan het onvolmaakte), 21 Rozendaal, Enschede, Nederland, 2010

Eylem Aladogam won verscheidene prijzen voor haar werk zoals de Volkskrant Beeldende Kunstprijs (2009) en de Abn-Amro Kunstprijs (2005).