Traces AIR Antwerpen

Carla Filipe

apr 2014 tot sep 2014
1973 woont en werkt in Porto

Carla Filipe werd uitgenodigd voor een residentie van vier maanden in AIR Antwerpen, in samenwerking met Kunsthalle Lissabon, Portugal. Tijdens deze residentie ontwikkelt Carla Filipe een nieuw werk voor de tentoonstelling AIR Traces: Austruweel.

Het werk van Carla Filipe vindt plaats in een gebied waar de grenzen tussen zogezegde hoge cultuur en populaire cultuur onoverkomelijk in elkaar overgaan. Ver weg van het comfortabele formalisme dat door een vermeldenswaardig deel van de hedendaagse creatie wordt gebruikt, ontwikkelde Carla Filipe een praktijk die verankerd is in tekeningen – waarbij haar visuele en conceptuele robuste projecten worden ondersteund door diverse types herinneringen. De werken van Carla Filipe herdenken het verleden van haar familie, Portugal, zowel als politieke en sociale merkwaardigheden.

Ondanks het feit dat Carla Filipe ook met driedimensionele objecten en ruimten werkt, is haar meest comfortabele terrain de tekenkunst, die wordt vermengd met een schrijfstijl ontsproten aan een ononderbroken ‘stream of consciousness’. Eén van de factoren die uit de effectiviteit van deze werkwijze voortkomt, ontstaat precies uit deze productionele dimensie, waarbij de subjecten en een desbetreffende artistieke handeling tezamen vloeien in een eigen onderscheidbare dimensie, die kan beschreven worden als een archeologie van het heden.

Carla Filipe studeerde aan de universiteit van Port. Van 2003 tot 2007 was ze co-organisator in twee kunstenaarsinitiatieven in Porto: Salao Olimpico en Projecto Apendice. In 2009 won ze een beurs van de Gulbenkian stichting voor een residentie in de ACME studios in Londen. Carla Filipe werd uitgenodigd voor de volgende solotentoonstellingen (een selectie): da cauda à cabeça, Museu Coleção Berardo, Lissabon, 2014; As primas da  Bulgária (part one), Kunstverein, Milaan, 2012; Um olhar periférico sobre uma cultura, Londen, 2012: Der Vierte Raum, Bremen, 2012; Bordas de Alguidar, Galeria Graça Brandão, Lissabon, 2011. Daarnaast was haar werk te zien in de volgende groepstentoonstellingen (een selectie): 12 Contemporâneos – Estados Presentes, Museu de Serralves, Porto, 2014; Mom, am I Barbarian?, 13th Istanbul Biennial, 2013; 1813. Assedio, incendio y reconstrucción de Donostia, San Telmo Museoa, San Sebastián, 2013; R E D U N D A N C Y, GFLK, Bad Tölz, 2012; Les Prairies, Les Ateliers Biennale d’Art Contemporain de Rennes, 2012.