Traces AIR Antwerpen

AIR ANTWERPEN: Bisan Abu-Eisheh

nov 2014
1985 woont en werkt in Jeruzalem

Bisan Abu- Eisheh werd uitgenodigd voor een residentie van drie maanden te AIR Antwerpen die hij zal uitvoeren in November 2014 en augustus – September 2015. Gedurende de residentie vertrekt Bisan Abu-Eisheh van het boek ‘Operation Plumbat’ dat die zich afspeelt in de jaren ’60 in de haven van Antwerpen. Het is de naam van een geheime missie die plaatsvond in 1968. De Israëlische geheime politie Mossad kocht toen 200 ton uranium van de Union Minière en smokkelde het via de Antwerpse haven over Genua naar Israël. Geschreven als een spannende thriller suggereert dit gerucht ook een bron van waarheid die Bisan Abu-Eisheh verder wil onderzoeken. Hij legt daarbij de nadruk op de Antwerpse haven als transitzone en legt linken naar de verscheidene gemeenschappen in de stad.

Het werk van Bisan Abu-Eisheh is opgebouwd rond de ervaring met leven in een bezette stad en deel uitmaken van een minderheid. Als Palestijn die in Jeruzalem woont, zorgt dit voor een alledaagse realiteit vol ongeschreven gedragsregels. In zijn werk speelt de beleving van de publieke ruimte een belangrijke rol en nemen toevallige voorbijgangers of de tentoonstellingsbezoekers vaak actief deel aan het creatieproces. Bisan Abu-Eisheh bevraagt consequent begrippen als identiteit en stedelijke beleving. In Welcome to Palestine (2012-2013) stelde hij een reisgids van Jeruzalem tentoon, die werd voorzien van commentaren en nieuwe ideeën die in de gids zouden moeten worden opgenomen om een realistisch beeld van de stad te geven. Zo kregen o.a. de checkpoints, de muur en gewapende soldaten er een plaats in. Bij de eerste presentatie in Ramallah kregen ook de tentoonstellingsbezoekers de kans om plekken en commentaren toe te voegen. In het werk Playing House (2011) brengt Bisan Abu-Eisheh een collectie objecten samen die in het puin van afgebroken huizen in Jeruzalem gevonden werden. De objecten bestaan voor een deel uit persoonlijke bezittingen zoals kledij, cd’s en werktuigen en voor een deel uit architecturale elementen zoals steen, hout en buizen. De objecten vormen sporen van het dagelijkse leven van de gezinnen die ooit in de vernietigde huizen woonden en suggereren de persoonlijke verhoudingen ermee.

Bisan Abu-Eisheh studeerde aan Central Saint Martins, Londen (2014) en de International Academy of Art Palestine. Hij nam onder andere aan volgende groepstentoonstellingen deel: Eva International, Limerick, 2014; HIWAR - Conversations in Amman, Darat Al Funon, Amman, 2013; Points of Departure, ICA Gallery, Londen, 2013; Arrivals and Departures, Ancona, 2012; The Jerusalem Show: On/off Language, Jeruzalem, 2011; The 12th Konstfack, Stockholm, 2011; World Social Forum Photo Exhibition, Jeruzalem, 2010; Inner Abroad Exhibition, International Academy of Art, Palestine, Ramallah, 2010; Al-Rozana Heritage Festival, Berzeit, Ramallah, 2009; On Route Exhibition, International Academy of Art, Palestine, Ramallah, 2009.