Traces AIR Antwerpen

Berten Jaekers

okt 2013 tot dec 2013
1985

In het kader van de jaarlijkse uitwisseling tussen AIR Antwerpen en de Kulturbunker in Frankfurt am Main werd Berten Jaekers geselecteerd voor een residentie van drie maanden met aansluitend tentoonstelling in Frankfurt am Main.

Het werk van Berten Jaekers getuigt steeds van een sterke fascinatie voor architectuur. Hij laat zich inspireren door ontmoetingen, observaties, beelden en objecten die hij - vaak toevallig - tegenkomt. Hij verwerkt deze in installaties, urbane interventies, sculpturen en reconstructies. Hij transformeert de oorspronkelijke toestand van objecten en materialen en stelt nieuwe perspectieven voor. Zijn driedimensionale impressies ontstaan vaak uit fotografische registraties, die hij soms ook als beeld an sich presenteert, meestal in combinatie met sculpturaal werk. Tijd en ruimte spelen steeds een belangrijke rol. Daarnaast gebruikt hij het documentaire karakter van fotografie om zijn ruimtelijke interventies te archiveren en een extra accent te leggen op de evolutie en de tijdelijkheid van de ingreep.
Het voortdurend in vraag stellen van het statuut van objecten en ruimten en het wisselen van die statuten en contexten is een constante in zijn werk.

Berten Jaekers studeerde multimedia aan het KASK in Gent en sculptuur aan het a.s.f.a. in Athene. In 2009-10 volgde hij het postgraduaat de Ateliers, in Amsterdam. Berten Jaekers werd uitgenodigd voor de volgende solo tentoonstellingen: coming up, croxhapox, Gent, 2013; katalogos, lokaal 01, Antwerpen, 2012; black box white house, the common room, Antwerpen, 2011; Athens portfolio, Minardschouwburg, Gent, 2008; in  (pla:nt) lose, de site, Gent, 2008. Daarnaast was zijn werk te zien in de volgende groepstentoonstellingen (een selectie): sant, stadshallen Jan Garemijnzaal, Brugge, 2012; prix médiatine, la Médiatine, Brussel, 2012; soon this space will be too small, sorm, Deurne, 2011; input/output, de bond, Brugge, 2010; the final opening at hogeweg 90!, logement, Antwerpen, 2009; kortrijk ingeblikt, broelmuseum, Kortrijk, 2009.