Traces AIR Antwerpen

Augustas Serapinas

apr 2014 tot jun 2014
woont en werkt in Vilnius, Litouwen

Augustas Serapinas werd uitgenodigd voor een residentie van drie maanden in AIR Antwerpen, in samenwerking met M HKA. Gedurende deze periode ontwikkelt Augustas Serapinas een nieuw kunstproject voor de tentoonstelling: ‘Don’t you know who I am? – Art after identity politics’.

Het werk van Augustas Serapinas bestaat uit installaties en interventies in de semi-publieke ruimte. Bijvoorbeeld in het werk ‘By the Illuminator’ (2013) installeerde de kunstenaar een hangmat in een rioolpijp die uitkomt op een rivier. Op die manier creëert hij een verblijfplaats in een omgeving die paradoxaal staat tegenover het idee van gezelligheid en huiselijkheid. Augustas Serapinas onderzoekt de grenzen van ‘het verstopte’ en zijn vele vormen in de samenleving: van het private en het huiselijke tot de ervaringen van illegale migranten. In de woorden van Augustas Serapinas: 'Hoe kunnen verborgen activiteiten en plaatsen weergegeven worden zonder het verborgene te verklappen? Strategieën zich te verstoppen door te versluieren zijn dagelijks terugkerende ervaringen. De paradox hiervan is dat 'het verstopte' (op dezelfde manier als het geheime) altijd met iemand gedeeld moet worden om verstopt te blijven.'

Augustas Serapinas studeerde aan de Vilnius Academie voor Schone Kunsten en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Denemarken. Daarnaast volgde hij het Rupert Educational Program. Augustas Serapinas werd uitgenodigd voor de volgende groepstentoonstellingen (een selectie): Jousaal (Gym), Raja Gallery, Tallin, 2012; Jakubowska 16/3 – Jakubowska 16/3, BWA, Warshau, 2013. Daarnaast was zijn werk te zien in de volgende groepstentoonstellingen (een selectie): First events of the XII Baltic Triennial, CAC Guest house, Vilnius, 2014; Dismantling the exhibition, National Gallery of Art, 2014.