Traces AIR Antwerpen

Presentatie Pantea Shayesteh & Sebastiaan Willemen

Voor de tweede editie werken AIR Antwerpen en BOZAR terug samen. Een residentiële uitwisseling voor beeldende kunstenaars uit België en Iran, in samenwerking met Kooshk Residency Tehran en EUNIC.

Op woensdag 12 maart zal een gesprek plaatsvinden, startent vanuit de ervaring van de residentiële kunstenaars van dit jaar: Pantea Rezaee Shayesteh en Sebastiaan Willemen (Chepas Collectief). Tijdens hun verblijf van één maand: in Teheran voor Sebastiaan en één maand in Antwerpen voor Pantea, zochten zij naar verbindingen met de lokale socio culturele context. Beiden tonen zij nieuwe werken, gebaren en interventies die plaatsvonden tijdens hun verblijf in het andere land. Dit gesprek vertrekt vanuit de noodzaak om op uitwisseling te gaan en meer algemeen de rol van kunst in deze specifieke omgeving en maatschappij. Hoe kunnen artistieke uitdagingen de verbeeldingen voeden en hoe kan creativiteit een impact hebben op de realiteit.

Pantea Shayesteh is choreograaf en danser. In haar werk vertrekt zij van de positie van de vrouw in het hedendaagse Iran. Zij werkt met de restricties van expressie op een plek waar de publieke ruimte onder religieuze controle staat. Door middel van gebaren en beweging creëert Pantea personages die deze sociale onderdrukking uitbeelden. Pantea werkt in haar performances amen met live muziek die de zintuiglijke beleving en innerlijke strijd versterken.

Sebastiaan Willemen is initiatiefnemer en lid van het multidisciplinair collectief Chepas samen met beeldend kunstenaar Lola Daels. Sebastiaan Willemen focust op de fysieke en mentale beschouwing van ruimte, de verschijning van restruimte en de fenomenen achter het metabolismeproces van de stad. Tijdens zijn residentie in Teheran focust Sebastiaan op de structuren in publieke ruimte die de bewegingen van voetgangers controleren en de manier waarop in de stad wordt omgegaan met verkeer. Hij doet dit door het introduceren van interventies, installaties en het gebruik van foto en video.