Traces AIR Antwerpen

The Living Room: Nicolas Valckenaere

The Living Room: Nicolas Valckenaere, woensdag 22 februari, 17.00

Nicolas Valckenaere verdeelt zijn residentie in Antwerpen met werkzaamheden in ‘la grange’, een leegstaande schuur in Stoumont, vlakbij Malmedy in de provincie Luik. De bossen van de Ardennen speelden eerder een rol in zijn werk. Zo trok hij met medestudenten diep het bos in om daar samen een denkbeeldige film te maken met houten 8mm camera’s. In zijn werk tracht Nicolas Valckenaere stukjes leven om te zetten in kunst. In La Grange bouwt hij een leefruimte uit gevonden materialen die hij kan verwarmen en hem toelaat er iets gerieflijker te overleven. Tegelijkertijd is het installatie, een environment. Ook bouwde hij eigen deuren en verwerkte daar een vogelsilhouet in. Uiteindelijk leidt dit tot een reeks van verschillende deuren, die als werk tentoongesteld worden.

In The Living Room presenteert Nicolas Valckenaere een maquette van de schuur, waarin drie monitoren zijn verwerkt. Deze tonen een circulaire projectie die van de ene in de andere monitor over gaan, als een narratieve tram. De film is een samenstelling van alledaagse scènes die gedurende zijn verblijf in de residentie en in de schuur werden gefilmd. De residentie in Antwerpen functioneert als een reflectie. Naast het maken van schilderijen, installaties en videobeelden schrijft Nicolas Valckenaere: Les planches au format de film ‘anomalie’ terme générique psychique lancé par kodak en 1965. Conditions anormales de l’esprit évoquant le plus amateur. De la même largeur, la réalité. Les individus avec perforation qualifiant les formes sévères de 36 %. Perception distordue de la réalité 5,69 x 4,22 mm, soit un ratio d’expériences délirantes ou aberrantes exprimée du format 4/3 de la substance étrangère ou des problèmes d’impressions de comportements animales ou humains.

The Living Room is de projectruimte van AIR Antwerpen en Studio Start aan de achterzijde van de Kielsevest nr 25, 2018 Antwerpen.