Traces AIR Antwerpen

OPEN OPROEP Lugar a Dudas, Cali (CO), 2019

Open Oproep Lugar A Dudas, Cali (CO)
deadline 15 april 2019

Sinds 2018 organiseert AIR Antwerpen in samenwerking met Lugar A Dudas een uitwisselingsproject voor beeldende kunstenaars tussen Cali en Antwerpen.

Cali is met haar twee miljoen inwoners de derde grootste stad in Colombia en de hoofdstad van het Valle de Cauca departement. Cali wordt vaak gezien als een havenstad, door de nabijheid met Buenaventura, de belangrijkste haven in Colombia die het land verbindt met de kust aan de Stille oceaan. De Panamerikaanse Spelen die in 1971 in Cali plaatsvonden, zetten de stad op de kaart. De stad bestaat uit 249 ‘barrios’ en een uiterst diverse bevolking. Een rode draad doorheen haar bewogen geschiedenis is het bestaan van dynamische kunstenaarsinitiatieven. De meest bekende is de Grupo di Cali uit de jaren ’70 met o.a. regisseur en acteur Carlos Mayolo, filmmaker Luis Ospina en schrijver/acteur Andrés Caiceido. Agarrando Pueblo (Vampires of Poverty) (1978) is hun meest bekende prent. Het is een mockumentary die de interesse in die tijd in heel Latijns Amerika om armoede en geweld in beeld te brengen, in vraag steld en de term Pornomiseria lanceerde. In de jaren ’80 en ’90 kende Cali een moeilijke periode omwille van de macht van het Cali kartel en intern conflict in Colombia. Publieke ruimte werd onzeker en onveilig. Aan het eind van de jaren ’90 legde o.a. kunstenaarsinitiatief Helena Producciones de nadruk op de publieke ruimte door het organiseren van een jaarlijks performance festival die internationale aandacht genereerde. Verscheidene performances in dit festival vonden hun inspiratie in de socio politieke situatie in Colombia en zochten aansluiting bij de Grupo di Cali. In 2005 ontstond Lugar a Dudas, geïnitieerd door kunstenaar Oscar Muñoz en Sally Mizrachi. Lugar a Dudas (lett. vertaling: een plek voor twijfels) is een kunstencentrum in de Granadawijk, aan de Avenue 8, dicht bij het centrum van Cali. Lugar a Dudas organiseert tentoonstellingen, residenties, een summer school, een documentatiecentrum en een vitrine aan de straatkant. De organisatie draagt onafhankelijkheid hoog in het vaandel en speelt een centrale rol in de beeldende kunstontwikkeling in Colombia. Het vormt het centrum voor de artistieke scène in Cali en inspireerde verschillende generaties beeldende kunstenaars een eigenzinnige kunstpraktijk uit te bouwen. Zoals de naam suggereert werkt de organisatie eerder als een laboratorium voor onderzoek, discussie, reflectie en kritische analyse.

Meer info: www.lugaradudas.org

Praktisch:
- Elke beeldende kunstenaar wonend en werkend in België kan zich aanmelden voor deze residentie.
- De residentie is open voor beeldende kunstenaars met een site-specifieke kunstpraktijk en een interesse in de socio-culturele context van Cali en Columbia.
- Deze residentie bevat:
o Een per diem van 500 euro/ maand
o De organisatie van een publiek moment in Cali
o Terugbetaling van het retour vliegticket naar de residentie en terug
o Woon - en werkruimte
o Een presentatie in The Living Room (projectruimte AIR Antwerpen) na de residentie.
Planning:
- 15 april deadline open oproep
- 1 september - 30 november 2019 residentie in Cali
- presentatie in The Living Room, datum vast te leggen

Online application

Personal information

European bank details

Application

Artistic practice

Bestanden moeten kleiner zijn dan 4 MB.
Toegestane bestandstypen: gif jpg jpeg png txt rtf pdf doc docx odt ppt pptx odp xls xlsx ods.
Bestanden moeten kleiner zijn dan 4 MB.
Toegestane bestandstypen: gif jpg jpeg png txt rtf pdf doc docx odt ppt pptx odp xls xlsx ods.