Traces AIR Antwerpen

Open oproep Everyday Forms of Resistance Ramallah

Everyday Forms of Resistance
Open oproep

Het uitwisselingsproject Everyday Forms of Resistance (Alledaagse vormen van verzet) is het resultaat van de samenwerking tussen AIR Antwerpen; Ujazdowski Castle,Center for Contemporary Art, Warschau; Helsinki International Artist Programme (HIAP) en het gemeentebestuur van Ramallah. Everyday Forms of Resistance verwijst naar de kracht van artistieke interventies en vertrekt daarbij van een vraag die de kunstenaar Francis Alÿs zich stelde tijdens het maken van The Green Line in 2004: ‘Kan een artistieke interventie sociale spanningen vertalen in verhalen die op hun beurt invloed hebben op het denkbeeldige landschap van een plek?’. Het project verkent de rol die artistieke praktijk en mobiliteit hebben in de specifieke omstandigheden in Ramallah en Palestina.

Het eerste deel van de residenties (april - juni 2019) is open voor beeldende kunstenaars uit België, Finland en Polen. Drie kunstenaars worden geselecteerd voor een residentie van drie maanden in de stad Ramallah. Het tweede deel van de residenties (najaar 2019) is open voor beeldende kunstenaars uit Palestina en laat drie kunstenaars toe een residentie van drie maanden uit te voeren in de steden Warschau, Antwerpen of Helsinki. Het uitwisselingsprogramma kent haar hoogtepunt in een publiek programma in Warschau, in het centrum voor hedendaagse kunst Ujazdowski Castle in november 2019.

Deze open oproep geldt voor kunstenaar actief in het beeldende kunstenveld in haar breedste betekenis. Een professionele jury staat in voor de selectie van de kunstenaars, bestaande uit Jack Persekian, Directeur Al Ma’mal Foundation, Jeruzalem; Yazid Anani, directeur publiek programma Qattan Foundation, Ramallah; Khaldun Bshara, Directeur Riwaq, Ramallah; Sally Abu Bakr, directeur van het departement cultuur en sociale zaken van het gemeentebestuur in Ramallah; Alan Quireyns, artistiek directeur AIR Antwerpen; Ika Sienkiewicz-Nowacka, hoofd artistieke residenties in het centrum voor hedendaagse kunst Ujazdowski Castle, Warschau; Juha Huuskonen, directeur HIAP - internationaal kunstenaarsprogramma en Bogna Świątkowska, hoofd van de Bęc Zmiana Foundation Deze jury legt de resultaten van hun evaluatie voor tegen 30 november 2018.

Deze open oproep is voor beeldende kunstenaars wonend en werkend in België:
- Een maandelijkse per diem
- Terugbetaling van één retour vliegtuigticket tussen het thuisland en de residentieplek
- Woon - en werkruimte
- Een publiek moment tijdens de residentie
- Deelname aan het publieke moment in Warschau in november 2019

Deadline voor kandidaatstelling is 31 oktober 2018
De selectie gebeurt in november 2018.
Dit project is open voor beeldende kunstenaars uit België, Finland, Polen en Palestina.

Meer info over de residentie in Ramallah
Ramallah (April to June 2019)
http://www.ramallah.ps

Online application

Personal information

European bank details

Application

Artistic practice

Bestanden moeten kleiner zijn dan 4 MB.
Toegestane bestandstypen: gif jpg jpeg png txt rtf pdf doc docx odt ppt pptx odp xls xlsx ods.
Bestanden moeten kleiner zijn dan 4 MB.
Toegestane bestandstypen: gif jpg jpeg png txt rtf pdf doc docx odt ppt pptx odp xls xlsx ods.